HTML5 İle Gelen Yenilikler

Html şüphesiz ki tek ve en güçlü front-end dili. Bu tabir son zamanlarda oldukça popüler, hatta ABD-Avrupa’da bulunan firmalar front-end developer bile istihdam ediyor. Ama iş artık eskisi gibi basit değil..

Önceden frontpage ile iyi veya kötü herkes basit html sayfalar tasarlayıp işvereni mutlu edebilirdi, oysa şimdi bu bahsettiğimiz eleman profili hem Html5 hem XHtml 1T hem CSS3 hemde Javascript ve JQuery üzerine uzman olmak zorunda. Hatta ve hatta DOM API’s diye anılan günümüzün popüler web teknolojilerinin de geliştiricisi ve kullanıcı olması gerekli.

HTML5 ile hayatımıza bir kaç yeni element girdi. Burada kullandığım “element” kelimesine dikkat. Bir kaç html imi veya tag’i girdi demiyorum, artık html’in üzerine eklenen şeyler birer element. Önceden de bizim im veya tag diye andığımız şeyleri W3C element diye anıyordu ancak benim için Html gerçek elementlerini 5.sürümünde kazandı.

Yeni Gelen Html Elementleri

Bu elementlerin bir çoğunun işlevlerini isimlerinden anlamışsınızdır büyük olasılıkla, ancak ileride detaylı bir şekilde hepsini tek tek inceleyeceğiz.

Html 5 Kaynakları

Html 5 hakkında tam anlamıyla bilgi sahibi olmak için W3C’yi ziyaret etmeniz yeterli.

http://www.w3schools.com/

Ayrıca bu adreste müthiş bilgiler var, illustrasyonlarla süslenmiş oldukça şık bir eğitim materyali. Teknik anlamda sorular-cevaplar için bu adresi ziyaret edebilirsiniz.

Html 5′e şüphesiz ki en büyük desteği youtube verdi. http://www.youtube.com/html5 adresinden ulaşabileceğiniz bilgilerin yanı sıra sayfanın altındaki “Join Html 5 Beta” linkini tıklayarak Html 5 deneyimine ortak olabilirsiniz.

Eğer dilerseniz aynı sayfadan işleminizi geri de alabilirsiniz.

HTML 5 ile artık video oynatmak için ActiveX elementleri ve Flash player gibi eklentilere gerek yok ! Sadece bir web tarayıcınızın olması yeterli.

Html 5′te artık desteklenmeyen Html elementleri :

acronym, applet, basefont, big, center, dir, font, frame, frameset, noframes, s, strike, tt, u, xmp