E-Ticaretle klasik ticaretin arasındaki en büyük fark hız. Elektronik ortamda saniyeler içinde gerçekleşen işlemler, reel hayatta haftalar alabilyor. Örnekle açıklayacak olursak;
Bir iş makinesi alacak olan firma internetten ve klasik ticaret yöntemiyle alışveriş yapacak olsun. Klasik ticarette;
Firma x şirketinden katalog isteyecek.
Katalogda belirlediği ürün için şirketten fiyat isteyecek. Sonra diğer firmalardan katalog ve fiyat isteyerek ilk firmayla karşılaştıracak. Ardından belirlediği bir firmaya form aracılığıyla sipariş verecek. Siparişi alan firma stoklarını kontrol edecek, sevkiyat hakkında form aracılığıyla bilgi gönderecek. Ardından fatura ve irsaliye kesimi için yine form gönderimine başvuracak.
E-Ticaret
web siteleri yardımıyla ürünü seçen şirket, diğer firmaların web sitelerinden fiyatları karşılaştıracak ve satın alacağı ürüne karar verecek. Ardından seçtiği firmadan sipariş geçecek ve tedarikçi firma elektronik sistem üzerinden belirli olan stoğunu görecek ve siparişe yanıt verecek. Ardından elektronik ödeme sayesinden saniyeler içinde gerçekleşen alışverişin ardında nakliyata verilecek ve müşteri mail yardımıyla bilgilerindirilecek.
E-ticaretin tarihi ilk online satışla başlıyor: 11 Ağustos 1994'te, Sting grubu tarafından CD satan bir adam, bir Amerikan perakende platformu olan NetMarket web sitesi aracılığıyla arkadaşına Sting'i sattı. Bu, World Wide Web üzerinden bir işletmeden ürün satın alan veya bugün yaygın olarak bildiğimiz “e-ticaret” tüketicisinin ilk örneğidir.
O zamandan beri, e-ticaret, ürünlerin çevrimiçi perakendeciler ve pazarlar aracılığıyla keşfedilmesini ve satın alınmasını kolaylaştırmak için gelişti. Bağımsız serbest çalışanlar, küçük işletmeler ve büyük şirketler, e-ticaretten yararlandı; bu, mal ve hizmetlerini geleneksel çevrimdışı perakende satış ile mümkün olmayan bir ölçekte satmalarını sağladı.
Küresel perakende e-ticaret satışlarının 2020 yılına kadar 27 trilyon dolara ulaşacağı öngörülmektedir.
E-Ticaret Modelleri Türleri
Tüketiciler ve işletmeler arasında gerçekleşen hemen hemen her işlemi tanımlayabilen dört ana e-ticaret modeli vardır.
1. İşletmeden Tüketiciye (B2C):
Bir işletme, bireysel bir tüketiciye bir mal veya hizmet sattığında (örnek vermek gerekirse bir çevrimiçi perakendeciden bir çift ayakkabı, elektronik ürün, kıyafet vb. satın alırsınız).
2. İşletmeden İşletmeye (B2B):
Bir işletme başka bir işletmeye mal veya hizmet satarsa (örn. Bir işletme, diğer işletmelerin kullanması için bir ürün veya hizmet satar.)
3. Tüketiciden, Tüketiciye (C2C):
Tüketici başka bir tüketiciye ürün veya hizmet satar (örn. eski mobilyalarınızı gittigidiyor'da başka bir tüketiciye satıyorsunuz).
4. Tüketiciden İşletmeye (C2B):
Bir tüketici kendi ürünlerini veya hizmetlerini bir işletmeye veya kuruma sattığında (örn. Bir kişi kendi imkanları ile ürettiği bir ürünü bir firmaya sattığında gerçekleşir.)
E-Ticarete ilişkin örnekler E-ticaret, işletmeler ve tüketiciler arasındaki kapsamı
1. Perakendecilik:
Bir ürünün bir işletme tarafından doğrudan bir müşteriye aracı olmadan bir e-ticaret sitesi üzerinden satılması.
2. Toptan Satış:
Ürünlerin toplu olarak satılması, çoğu zaman doğrudan tüketicilere ürün satan bir firmaya satılması, bayilik modeli ile hizmet veya ürün alan firmalar arasında gerçekleşir.
3. Nakliye:
Tüketiciye üçüncü şahıslar tarafından üretilen ve gönderilen ürünün satışı.
4. Kitle fonlaması:
Bir ürünün piyasaya sunulması için gereken başlangıç sermayesini arttırmak için mevcut olan bir ürünün öncesinde tüketicilerden para toplanması.
5. Abonelik:
Abonelik modeli düzenli olarak bir ürün veya hizmetin otomatik olarak tekrar satın alınmasıdır. Örneğin bir dergi aboneliği, veya bir eğitim eticaret sitesi aboneliği gibi.
6. Dijital ürünler:
İndirilebilir dijital ürünler, şablonlar ve kurslar veya tüketim için satın alınması veya kullanım için lisanslanması gereken ortamlar. E-kitaplar vb diğer.
7. Hizmetler:
Bir uzmanlık üzerine sağlanan bir beceri veya bir dizi beceri. Servis sağlayıcının süresi bir ücret karşılığında satın alınmasını kapsamaktadır. Örn: Online danışmanlık, web hizmetleri, yazılım vb diğer hizmet alanları.
Size ve sektörünüze özel çözümler hakkında sizi bilgilendirelim.
SeoNet uçtan uca e-ticaret çözümleri hakkında daha fazla bilgi ve teklif almak lütfen iletişim kurunuz.